Danelik Mısırda Hasat Zamanı
Konya’da, danelik mısır üretiminde teknik destek verilen işletmelerin GennoTech bitki besinleriyle beslenen tarlalarında, hasat öncesi nem kontrolleri yapıldı.

Sarayönü ilçesine bağlı Başhüyük Mahallesinde gerçekleştirilen ölçümler hasat için uygun zamanının geldiğini haber veriyor.
GennoTech Yönetim Kurulu Başkanı Yüksek Ziraat Mühendisi Ahmet Büyükatçeken, söz konusu tarlaların tamamında klasik ekilişin tam tersinde, taban gübresi kullanmadan ekilişler gerçekleştirildiğini söyledi.
Uygulamalara çıkış suyuyla birlikte başladıklarını anımsatan Büyükatçeken, “Ekilişten hemen sonra çıkış suyuyla sıvı fosfor ve hümik asit verdik. Çıkışla birlikte de yine yapraktan fosfor, amino asit, çinko, hümik asit uygulamalarına devam ettik. Burada kullandığımız bütün ürün guruplarımızın hepsi sıvı. Ürünlerimden Genno-Phos ile başlayan süreç en son Genno-Potas31 ile bitti. Potasyumumuz da yine sıvı potasyon karbonat kaynağımızdan sağlandı.” diye konuştu.
– “Verim beklentimiz bölge ortalamasının üzerinde”
Verim beklentilerinin bölge ortalamalarının üzerinde olduğuna dikkati çeken Büyükatçeken, şöyle konuştu:
“Bölgenin ortalama verimlerinin üzerinde bir verim beklentimiz var. Nemlerimiz şu anda bölgesine göre 14 ila 19 arasında değişkenlik gösteriyor. Ortalama verimlerimiz bölgenin üzerine çıkacak gibi ama şimdilik tam olarak kestiremiyoruz. Biçer girmeden bilemeyiz. Hastalık ve zararlı mücadelesini de zamanında yaptığımız için şu anda üreticimiz gidişatta memnun.”
– “İthal firmalarla farkımızı gözlemleyeceğiz”
Verim ve kalite kıyaslaması için parsellerin bir bölümünde ithal bitki besleme ürünlerinin kullanıldığı bir deneme alanı da kurulduğunu aktaran Büyükatçeken, şunları kaydetti:
“Burada bilindik ithal ürünlerle karşılıklı denemeler de kurduk. İthal firmalarla aramızdaki farkın nasıl olacağını gözlemlemek istiyoruz. Üreticinin gözünde ithalin şu anda hiçbir kıymeti kalmadı. Onlardan geri de değiliz. Hatta ileride olduğumuzu da ben de iddia edebilirim. Bizim Special ve iz element kompleksi ürünlerimizin yaprak uygulaması yapıldı burada. Parselin bir bölümünde de ithalde üçlü bir ürünün karışımını gerçekleştirip uyguladı üreticimiz. Biz de merakla hasat sonunu bekliyoruz. Hasattaki verimlerimiz ne olacak ona göre ürünlerimizin sınıflandırmasını gerçekleştireceğiz. Bunun sonuçlarını da üreticilerimizde paylaşacağız.”