Kuraklıkta Düşük Maliyetle Yüksek Verim!
Konya’nın Sarayönü ilçesinde Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nün tescillemiş olduğu 9 çeşit buğday, 2 çeşit arpa ürün deseni deneme parselimizde;
Bölgenin buğdayda ortalama verimleri;
- Dekar Verimi: 300-350 kg/da,
- Hektolitre Ağırlığı: 71-75,
- Protein Oranı: 9-11,5
Arpa için ortalama verimler;
- Dekar Verimi: 400-450 kg/da,
- Hektolitre Ağırlığı: 58-60,
- Protein Oranı: 9-11
iken uygulamalarımız neticesinde deneme tarlamızın sonuçları aşağıdaki gibidir:
Buğday Çeşit Bilgisi | Dekar Verimi | Hektolitre Ağırlığı | Protein Oranı |
Buhara | 378,07 | 80,024 | 10,42 |
Avşar | 361,53 | 80,138 | 9,97 |
Taner | 412 | 79,434 | 13,87 |
Arpa Çeşit Bilgisi | Dekar Verimi | Hektolitre Ağırlığı | Protein Oranı |
Keykubat | 538,22 | 62,59 | 12,02 |
Ayrancı | 532,88 | 62,89 | 11,23 |
Tüm uygulamalarımız sonucunda, kurak koşullarda, buğday ve arpa çeşitlerinde toplamda dekar veriminde %26,77; hektolitre ağırlığında %8,81; protein oranında ise %35,32 verim artışı gözlemlendi.
Çalışmalarımız yerel basında da büyük bir ilgiyle takip edilerek haberleştirildi. Saray Medya’nın haberleştirdiği çalışmalarımız internet ortamında ve gazete yoluyla da okurlarla buluştu.